חיטה, שעורה, רימון, תאנה, זית, תמר וגפן הם שבעת המינים בהם התברכה ארצינו הקטנטונת – והפעם שמנו דגש על – דרך היין בשרון.
לקראת סוף עונת הבציר, ולקראת כל טקסי חליצת הפקקים של בציר העונה הקודמת, בשילוב נהדר עם יום האהבה המתקרב ובא, יצאנו לטיול, קרוב לבית – דרך היין בשרון ולהרים כוסית לשנה החדשה.
למה התחלתי בשבעת המינים בהם התברכה ארצינו, כי סיור דרך היין, אינו טיול בין יקבים, אלה חיבור בין:
– מורשת היין העתיקה בארץ – 3500 שנים, שרידים ארכאולגיים המעידים על תעשייה משגשגת
– תעשיות מקבילות לתעשיית היין – תעשיית השמן, שדות התבלינים, גבינות ודבש
– קצת מהתנ"ך וסיפורי חז"ל, שהרי היין מושרש היטב במסורת היהודית
– בתי מלון מיוחדים הממוקמים במרכז כרמים
– מצפור נוף – שיראה את הכרמים באזור
– וגם יקבי יין מודרניים לאורך הדרך – כי אי אפשר סיור יין בלי הרבה יין
יצאנו לטיול רומנטי בהדרכתו של דן בירן:
דן בירן, הוא מוביל וכותב תוכנית דרכי היין בישראל של משרד התיירות.
עוסק כבר שנים רבות בהדרכת טיולים, כשהמוטיב המוביל הוא הדרך היין, בעולם כולו.
הסיור בהדרכתו, גילה לנו את הטוסקנה ממש במרכז הארץ, מפגש עם אתרים היסטוריים, יצרניים מקומיים, ובסוף אפילו הפתעה נהדרת (תצטרכו לקרוא עד הסוף).
קצת היסטוריה על דרך היין
"וַיָּחֶל נֹחַ אִישׁ הָאֲדָמָה וַיִּטַּע כָּרֶם: וַיֵּשְׁתְּ מִן הַיַּיִן וַיִּשְׁכָּר" (בראשית פרק ט', פסוקים כ'-כ"א).
בתנ"ך מוזכרות במילים – יין, תירוש, גפן וכרם כ – שלוש מאות פעמים.
משלים, סיפורים עוסקים בקיום שאלת היהדות עם מסרים לכל.
קיומן של אלפי גתות ברחבי הארץ, מעידות על תעשיית יין משגשגת בארץ ישראל בעת העתיקה, ויוצרו מאות סוגים של יין.
בשנת 1887 הוקם היקב המודרני הראשון בארץ ישראל, בראשון לציון.
בשנה זאת היה גידול הגפנים ענף חקלאי חשוב במושבות הראשונות בארץ (ראשון לציון, ראש פינה, זכרון יעקב, יסוד המעלה ופתח תקווה) , בנות טיפוחו של הברון רוטשילד.
יער החורשים – דרך היין העתיקה
את מסלול דרך היין שלנו, אנחנו מתחילים ביער החורשים.
יער החורשים נמצא בין אורנית שבמזרח, נירית, ירחיב ומתן בצפון וכפר ברא בדרום.
סיבוב של כ – שלושה קלומטרים, מגלה לנו שבמקום 14 בורות מים, שרידי גת להכנת יין ובית בד להכנת שמן, מה שמעיד על ישוב יהודי גדול.
בתקופת ממלכת ישראל שכן במקום שבט מנשה ולאחר חורבן בית ראשון התגררו כאן השומרונים.
השביל מוביל אותנו במעלה הגיבעה ובסמוך לגן שעשועים עם פינות מוצלות לפיקניק (ללא ספק נחזור לכאן עם בוא הסתיו ובימים יפים בחורף לעשות פיקניק משובח עם תוצרת מקומית).
לאורך הדרך אנחנו מקבלים הסבר על אזור כולו, ורואים את כל השרידים העתיקים שנותרו.
זהו היער היחיד שנמצא באזור השרון, ששטחו משתרע על 2000 דונמים.
היער יושב על גבעה בגובה 150 מטרים מעל פני הים והוא נקודת תצפית לכל אזור השרון, ממערב, הים ועד לקו הירוק במזרח.
תצפית חזי – לזכרו של סרן חזי ספיר סרטץ ז"ל שנפל בפיגוע בצומת נצרים בנובמבר 1994.
בית הבד שמנא – חגור
המזגן קורא לנו, ואנחנו נוסעים לכיוון מושב חגור לבית הבד שמנא.
לצד גידולי הכרמים ויצור יינות בוטיק בדרך היין, התפתחה בארץ גם תעשיית השמן – דרך השמן.
שתי הדרכים הללו שזורות אחת בשניה, לכל אורך ההיסטוריה בארץ ישראל.
בית הבד "שמנא" שייך למשפחת אברמוב הותיקה.
מורשת החקלאות של המשפחה מתחילה בשנת 1922, כשחיים ופורים אברמוב עלו מקווקז והתצטרפו לאיכרי המושבה ראשון ציון.
מהצד השני נישאה נחמה שיינקמן לפרדסן אברהם סוקולנסקי.
זהו הדור הראשון לחלוצי ארץ ישראל, שהעבירו את השרביט לצביקה אברמוב ולנילי סוקולסנסקי, שבשנת 1963 הקימו את ביתם במושב חגור, אז מושב צעיר.
צביקה ונילי פתחו רפת ולולים וגם גידולי שדה.
בשנת 1988 הם היו מראשוני החקלאים היהודים אשר נטעו כרם זיתים ובשנת 2006 הוקם בית הבד אשר מתמחה בעצירת שמן זית מובחר.
גידול כרם זיתים, לוקח בין 3- 5 שנים והגידול הוא סרוגי, שנה כן יהיה יבול שנה לא יהיה יבול.
אחרי מחקר מעמיק הם הביאו לארץ בית בד טוסקני, שיוצר במיוחד עבור הצרכים שלהם.
הסחיטה בבית הבד "שמנא" היא סחיטה יחידה פירימיום, ללא מים וללא חימום. כל השמן הוא שמן כתית מעולה.
השליטה בסוג השמן הוא לפי הבשלת הזיתים. שלב ראשון של המסיק תהייה התוצרת מאוד דומננטית, השמן יהיה ירוק טעמו יהיה חזק במיוחד, וללא סינון – מה שאומר שבשמן יהיו משקעים.
לבית בד איכותי, כמו ליקב, מגיעים כדי לטעום את איכות השמן.על השולחן ערוכות צלחות עם חלה, ואנחנו משתעשעים בצילום, שנייה לפני שטועמים.
ב"שמנא" מתנהלות מדי שבוע סדנאות ייחודיות, שרובם ללא תשלום.
החל מעונת המסיק, בחודשים אוקטובר – דצמבר, יש באתר מסיק משפחתי וסדנאות לילדים מגיל 3.
מומלץ מאוד לעקוב ולהנות מכל הדברים שקורים בבית הבד.
בואו נדבר תכלס
שמנא איך מגיעים:
מושב חגור נמצא על כביש 444 בסמוך למחלף קסם ליד ראש העין (הגעה מכביש 5 מצומת מורשה או ירקונים) או מעוקף כפר סבא. ניתן להגיע מכביש 6, ממחלף חורשים או מחלף קסם.
הגעה מכביש 6: יורדים במחלף חורשים לכיוון רעננה-כ"ס, פונים שמאלה (דרומה)בצומת הראשונה לכביש 444 כ 700 מ' מהכניסה למושב חגור.
מכביש 5 – צומת מורשה מזרחה על כביש 5, עוברים את מחלף ירקונים למחלף קסם, גולשים לפני מחלף קסם ימינה (דרומה) לכיוון כביש 444 ופונים ברמזור שמאלה (צפונה-כיוןן כפר-סבא) כ 1.2 ק"מ עד הכניסה למושב חגור.
הגעה מדרום או צפון על כביש 4 (גהה): פניה מזרחה בצומת מורשה לכביש 5 והמשך לצומת קסם (ראה ממערב) | הגעה מרעננה, כפר-סבא והאזור: דרך הכביש העוקף החדש 531 מזרחה עד כביש 444 ופונים ימינה (דרומה) כ 600 מ' עד הכניסה למושב חגור.
דף הבית של שמנא
טלפון להזמנות וברורים נוספים – 073-7834602
יקב נוה ירק – יין בוטיק – דרך היין המודרנית
10 דקות נסיעה מבית הבד ואנחנו ביקב נוה ירק.
היקב יושב ממש בסמוך לכרם הענבים מהם מכינים את היין.
אנחנו מתחילים את הביקור בסיור והסברים על הכרם.
בכניסה לכרם פוגש אותנו מומו שמילוביץ ומוביל אותנו בינות לשיחי הענבים, שעליהם כבר יש שפע של פירות שממש תכף יהפכו ליין של שנה הבאה.
מומו ניהל במשך 15 שנים סטודיו לעיצוב, אבל יעודו קרא לו.
כבן למשפחת חקלאים ממיסדי המושב, ראו בו כממשיך המסורת המשפחתית. מומו עזב את משרד העיצוב ופיתח תשוקה לייצור יין.
בשנת 2014 הוא מפתח מותג משלו ומקים את "יקב נווה ירק".
ביקב הוא מייצר יינות מזן הקריניאן, אותו הוא מגדל ומשביח בכרם שלו.
אנחנו נגשים לעמדת הטעימות ומומו פותח לנו את חמישת יינות שאותם הוא מייצר, בטקס מיוחד של הרחת הפקק לפני ההגשה. הרחת הפקק, נותנת מידע על איכות פקק השעם ועל איכות היין בקבוק.
הכוסות מורמות אל על, ואנחנו לוגמים מהיין המשובח בהנאה רבה.
כיום מייצר היקב 7500 בקבוקים, אותם מוכר מומו בעיקר למסעדות יוקרה וביקב.
בט"ו באב, מתקיים טקס יין הקריניאן, פתיחת הבקבוקים הראשונים של בציר העונה הקודמת, וביקבוק היין הראשון של העונה הזאת.
המסיבה פתוחה לקהל.
מגש גבינות מרימים כוסית יקב נווה ירק לחיים
בואו נדבר תכלס
איך להגיע – בווז – יקב נווה ירק
טלפון להזמנות וברורים נוספים – 03-9384444
אתר הבית של יקב נווה ירק
דף הפייסבוק של יקב נווה ירק
הירקון העליון – בית לאה
כמה מפתיע היה למצוא את נקודת החמד הזאת באמצע הנוף האורבני.
כשהגענו, במים טבלו אנשים, וכלב אחד שרץ לרדוף אחרי מקל והשפריץ בהנאה על כולנו.
בית לאה – או סכר נווה ירק, הוקם בלב הפרדסים של נווה ירק במאה ה- 19.
זהו מבנה שבתוכו מתקן לשאיבת מים להשקיית הפרדסים והכרמים המסמוכים.
פה אנחנו פוגשים את אביאל אברמוביץ, שבעבר היה סגן ראש העיר הוד השרון ויו"ר תאגיד המים המקומי והיום הוא מדריך טיולים ומנחה קבוצות עם התמחות לאזור הירקון העליון והסביבה.
אביאל מספר לנו על כל הפעולות שנעשו ונעשות על מנת לשמור על איכות המים בנחל.
הוא מספר לנו על ההיסטוריה, הכואב של ערוץ נחל זה, ששנים רבות בקום המדינה, סבל מייבוש בעידודו של דויד בן גוריון, ועם הקמת מפעל ירקון – נגב.
בשנות ה 70 – 80, הפך הנחל לביוב ובשנת 1992 בעקבות קריסת הגשר במכביה ומותם של ספורטאים בעיקבות זיהום המים החלו בתהליך שיקום הנחל.
תחילת השיקום היה בחלקו העליון של הנחל.
בין הנקודות ששוקמו היו כל האתרים היסטורים שלאורך הנחל: טחנת אבו רבאח, טחנת הקמח מיר, מבצר אנטיפטרוס, בית הבטון ועוד. השיקום החל מנחל קנה ועד אזור שבע הטחנות שהיו המזוהמים ביותר.
המים עוברים תהליך טיהור דרך בריכות שנקראות "אגנים ירוקים". בבריכות האגנים נשתלו מגוון צמחים כדי לסייע בטיפול במים וליצר בית גידול טבעי, כפי שהיה בעבר.
שימו לב, בימים אילו יצאה הודעה כי המים בחלק זה של הנחל מזוהמים ואין להיכנס למים.
בואו נדבר תכלס
אתר הבית של אביאל אברמוביץ
טלפון להזמנות ובירוים נוספים – 0505-322822
יום שבת בפתח ואני מתוחזקת עם בקבוק יין שמשובח ובקבוק שמן זית מכתית מעולה, זה בדיוק הזמן להגיד תודה רבה לדן בירן, שליווה והדריך את הטיול, לקבוצת הבלוגרים היישראלים שנהנו יחד מיום סיור רומנטי.
ולכם, יש לכם את כל הפרטים לעשות את הסיור הזה לגמרי לבד, צאו לטייל בארץ ישראל ולהנות מפינות חמד ניסתרות, שנמצאות ממש ממש מתחת לאף שלנו.