דרוזים בגליל הכפרים מע'אר וחורפיש, נותנים לנו הצצה נפלאה ומרתקת למסורת ופונקלור שרובנו לא מכירים.
גילינו שהרבה הפתעות מיוחדות ולא רק סיבוב ניגוב של חומוס על הדרך.
יצאנו ליום טיול משפחתי, לגלות את כל אתרי התיירות באזור,
לנסות להבין את סודות הדת וכמובן לטעום את המאכלים המפורסמים של אבתאסם פארס.
דרוזים בגליל – הכפר מג'אר – או כמו שאומרים מע'אר
המקור שם של הכפר – מע'אר הוא על שום המערות הרבות שיש בישוב – מערה.
לכל אורך ההיסטוריה התושבים במע'אר התפרנסו ממטעי הזיתים ומענפי חקלאות אחרים.
השמן של מע'אר נודע כשמן המשובח ביותר באזור.
המערות ישנות וחפירות בסלעים שימשו את ייצרני היין ושמן.
מע'אר שוכנת במרכז שטח ששמו ידוע כ – שטח מליון עצי הזית.
בבדיקות שנעשו בעצי הזית השונים גילו שחלקם בני יותר מ – 1000 שנים.
את הטיול שלנו התחלנו ברחבת אשכול הפיס בשכונת ראס אלח'אביה (בוויז אשכול פיס מע'אר).
ברחבת המתנ"ס, מתקיים שוק אוכל אונתטי ולעיתים גם מופעי פונקלור של להקות הילדים של הכפר (זמן קורונה – יש לברר האם ומתי השוק מתקיים).
בסמוך לרחבת המתנ"ס נמצאים פסלים שהשתתפו בתערוכת הפיסול הבין לאומי בעץ אבן וציור.
דרוזים בגליל – סיורים מאורגנים בכפר
מרחבה זו יוצאים סיורים מודרכים ברחבי הכפר מג'אר -בהרשמה מראש.
האתרים שמבקרים:
- בית בד חדש להפקת שמן
- בית בד עתיק מתקופת המנדט הבריטי
- מעיין אלמנסורה
- פעילות יצירה
- מופעי רחוב ואירועים לכל המשפחה.
בחודש נובמבר מתקיים פסטיבל – "ימי ענף שמן הזית" – זאת הזדמנות מצוינת לסייר בין בתי הבד השונים ברחבי הגליל ולהנות משפע הפעילות השונות וכמובן מטעימות שמן זית, מסיק עצמאי, עצירת שמן מהזיתים וכמובן בקבוק השמן הכי איכותי בשנה.
למידע נוסף: נמר סתאוי 052-8830504 סמר חריס 054-2280717 נדא : 050-7464044
נמר : 052-8830504
בית הבד – אל פלאח מע'אר
בבית הבד אלפלאח של משפחת פריד אבראים, מתקיימים סיורים הכוללים:
הסבר על תהליך ייצור שמן הזית, טעימות והתנסות בכבישת זיתים, דוכנים למכירת שמן זית, פיתות דרוזיות, לבאנה ועוד…
מתי: בית הבד פתוח לקהל כל יום, אך הפעילויות יתקיימו בסופי שבוע בלבד שישי-שבת – בתיאום מראש.
לפרטים נוספים: פריד אבראים 052-2983831
* מותאם לקבוצות ומשפחות
טיפ ממני אליכם – תקנו לכם צנצנת ענקית של זיתים, הם מעולים.
דרוזים בגליל – תצפית נוף מבית האמן חיכמת חריס – מרכז מע'אר
ביתו של אמן חיכמת חריס יושב ממש בפיסגת הכפר. הבית בנוי כך שנוף מרהיב נשקף מכל חלון וחלון.
ביתו מוקף ביצירותיו המרהיבות.
חדר התצוגה פתוח לקהל ובו יצירותיו המיוחדות מאוד של חיכמת חריס – בתיאום מראש.
מגג הבית אפשר לראות מצד אחד את הכנרת ומצד שני את כל הכפרים של הגליל, את ההרים ואפילו את החרמון.
אל תוותרו על התצפית עם הסבר על כל הגליל.
דרוזים בגליל – הכפר חורפיש
צפונית לבית ג'אן (לפוסט על בית ג'אן – לחצו על הלינק) נמצא הכפר חורפיש.
זוהי מועצה מקומית השוכנת בין הר אדיר והר זבול.
בכפר גרים כ – 6,231 תושבים.
לשם חורפיש יש שני הסברים:
– שבט אל חורפוש שהתגוררו באזור במאה ה – 5 לספירה.
– צמח הגדילן המצוי – ברקן סורי ששמו בערבית ח'ורפיש.
הסטוריה של הכפר חורפיש
הכפר יושב על ישוב ביזנטי עתיק, שהיה מיושב על ידי נוצרים.
באזור התגלו חרסים ומטבעות מהתקופה הביזנטית, ממאה ה-5 לספירה.
כיום ממצאים אלו מוצגים היום במוזיאון הכפר, אשר נמצא בבניין העירייה.
מסביב לכפר יש קברים וגתות (מקום בו דרכו על ענבים ליצירת יין) החצובים באבן עוד מהתקופה הביזנטית.
בכניסה לכפר מוצב פסלו של סולטאן באשא אל-אטרש האוחז בידו בדגל הדרוזים.
מנהיג דרוזי בולט, שעמד בראש המאבק נגד האימפריה העות'מנית בעת שליטתה בסוריה.
פסלים רבים של הסולטאן ניצבים בכיכרות ברחבי היישובים הדרוזיים.
תחנה ראשונה – רוקמות התחרה
שלט קטן, מוביל אותנו לתוך בית קשתות עתיק בן 250 שנים, שנמצא בלב הכפר חורפיש.
בבית זה הקימה עפאף גאנם מיזם נשים דרוזיות למלאכות יד מסורתיות.
מרכז זה מטרתו קידום מעמדה של האישה הדרוזית ושילובה בשוק העבודה, תוך שמירה על מסורת ושימור מלאכת היד המסורתית.
35 נשים דרוזיות דתיות, עקרות בית, מתכנסות כאן למפגש חברתי מגבש וביחד הן לומדות ועוסקות בתחביבים שונים ובעיקר ברקמה וסריגה.
במסגרת המיזם, הן לומדות, מארחות, מוכרות, מובילות מפגשי הדרכה של סדנאות שונות ופוגשות תיירים ממקומות שונים בעולם.
לתיאום – 0506869439
תחנה שניה – שמן זית אבו עפיף
בכביש הראשי (89) החוצה את כפר הדרוזי חורפיש, נמצא מרכז המבקרים החדיש והמודרני של משפחת אבו עפיף.
במרכז קיבלו את פנינו עם טעימה משמן הזית האיכותי שמיצירם שם.
כוס קטנה, שמכילה את תחילת העצירה (כך נקרא תהליך הפקת שמן הזית) של העונה (בחודש נובמבר).
המפעל של אבו עפיף הוקם בשנת 1952 ע"י יוסף גדבאן, וכיום מנהלים את המקום שני בניו, ראיף גדבאן ולוטפי גדבאן.
שמן הזית, המופק במרכז של אבו עפיף, נוצר בכבישה קרה, שזאת הדרך האיכותית ביותר לצור שמן זית.
הזיתים עוברים ריסוק, ומוכנסים למכבש שמפיק על ידי לחץ את השמן.
דרגת האיכות של השמן המופק כאן היא, כתית מעולה (extra virgin). שמן באיכות הגבוהה ביותר ורמת החומציות שלו אינה עולה על 1%.
בנוסף לשמן הזית, במרכז אבו עפיף מפיקים גם שמן קצח, הידוע בסגולותיו האנטי אוקסידנטיות, אנטי סרטניות וכן נחשבות לשומרות על כלי הדם והלב.
שמן נוסף שמפקים במפעל הוא שמן השומשום.
במרכז מתקיימות מספר סדנאות – בתיאום מראש
- סדנא להפקת שמן זית.
- סדנת הכנת סבונים טבעיים משמן זית.
- סדנא להכנת כנפה, במגשים ביתיים.
- סדנא להכנת מאכלים דרוזיים אותנטים – ניתן לאכול במרכז ארוחות בסיגנון דרוזי, עם מטעמים כגון: חבנה ביתית, זיתי מסורתיים, דבש, פיתה דרוזית, כנאפה נאבולסית ועוד.
כמו כן יוצאים מהמפעל סיורים בכפר חורפיש – בתיאום מראש.
במרכז אפשר לרכוש, שמן זית איכותי, המיוצר במקום.
זיתים כבושים (אני קניתי את הצנצנת הגדולה שהסתיימה תוך דקות אחדות אחרי שנכנסתי לבית).
סוגים שונים של קפה.
סבונים עשויים משמן זית (קניתי שני סבונים, ואני לגמרי מצטערת שלא קניתי עוד).
איך אפשר בלי לטעום את המאכלים המיוחדים והטעימים של הדרוזיים.
מאבו עפיף הלכנו לאן שהריח הוביל אותנו, אי אפשר היה לפספס את זה.
הריח הוביל אותנו הישר לביתה של
דרוזיים בגליל – אבתסאם פארס – סדנאות ואירוח דרוזי
השביל הוביל לגינה יפיפה עם שפע עצי פרי, שבמרכזה בריכת מים עם מפל.
מסביב היו פזורים שולחנות שרק חיכו שנשב לארוחת הצהרים.
אני הסקרנית, יצאתי להסתובב, ולנסות לקלוט עוד מהגוונים המיוחדים, ולהפעיל עוד כמה חושים (חוץ מחוש הריח והראייה) שנייה לפני שיושבים לאכול.
במטבח הקטנטן, עבדו במרץ שלוש נשים (שלא הרשו לצלם אותן), על כיריים מאולתרים, ואווירת בישול כמו של פעם, הן יוצרות ביחד מטעמים מכשפים, ומארחות אורחים מכל העולם.
אבתסאם, מגישה אוכל דרוזי מסרותי, אותו למדה לבשל מאמא שלה ומסבתא שלה.
היא מספרת שעד שהתחתנה, אימא שלה לא נתנה לה להיכנס למטבח, למרות תחנוניה הרבים.
לאחר שהתחתנה, נאלצה להכין לבעלה, את המנה היחידה שידעה לבשל, וזה המסכן נאלץ לאכול את אותה מנה כל יום.
בסוף, החליטה אבתסאם, להגשים את אהבתה לבשולים, וללמוד את כל רזי המטבח הדרוזי.
כך כל פעם למדה לאט לאט כל פעם על תבשיל אחר.
המטבח של אבתסאם
כיום יוצא שמה של אבתסאם פארס למרחקים כבשלנית עממית מומחית ומארחת נפלאה והיא משתתפת בתוכניות טלויזיה שם היא מדגימה את הבישול הדרוזי המסורתי.
הדבר היחיד עליו אני מצערת כרגע, זה שאין באפשרותי להעביר לכם, קוראי היקרים, את הריחות והטעמים אלה, רק צילומים של המאכלים שהיו שם, בצירוף המלצה חמה מאוד להזמין אצלה מקום לארוחה.
לתיאום סדנאות בישול או אירוח – 050-6917337
דרוזים בגליל – קיבוץ פרוד – בית הבד של סבא חביב
במרכז המבקרים של בית הבד סבא חביב בקיבוץ פרוד יש מגוון פעילויות
לכל המשפחה (זמן קורונה – יש לבדוק ולתאם מראש מה יש ומתי):
- הפנינג ודוכנים בחצר בית הבד
- פעילויות חינם לילדים
- הקרנת סרטון בנושא ייצור שמן זית
- טעימת שמן זית "ראשון המסיק" (בנובמבר)
- מוצרים כפריים ומוצרי קוסמטיקה
לפרטים נוספים: 04-6991888
דרוזים בגליל – פסטיבל הזית בחודש נובמבר:
את מסיק הזיתים מתחילים מיד אחרי הגשם הראשון החזק, זה שמאיץ ומגביר את אחוז השמן בפרי ומנקה אותו מכל האבק ואז מתחיל פסטיבל הזית.
השטחים החקלאיים שמסביב לכפרים בגליל הופכים באחד לשוקקים, כשהמטרה לקטוף כמה שיותר מהר את הזיתים הטריים מ – 250 אלף הדונמים של עצי זית.
לטריות הפרי ולזמן ההגעה מקטיף לכבישה ולאיכות הכבישה יש השפעה רבה על איכות השמן.
כמדי שנה, עם תחילת המסיק בגליל, מתקיים פסטיבל "ימי ענף הזית" בכל המרחב.
פסטיבל המשלב בין תרבויות, מגזרים, דתות, מורשת ואוכלוסיות רבות ברחבי הגליל.
החוויה הבדואית: ביר אלמכסור, עראמשה, בוסמת טבעון, זרזיר, כעביה, שיבלי אום אלג`נם, ואדי
סלמה, בועינה נגידאת ואלבטוף.
כפר ביקרתם החוויה הדרוזית והצ`רקסית : מג`אר, כיסרא סמיע, אבו סנן, ראמה, ג`ת – יאנוח,
חורפיש, ג`וליס, סאג`ור
מרחבא – חווית התיירות הערבית בגליל בכפרים: סכנין, דיר חנא
ביישובים היהודים: פרוד, כלנית, בית לחם הגלילית, כפר קיש, גשור, גורן, יודפת, בית הלל ועוד.
בואו נדבר תכלס
אתר הבית של פסטיבל הזית ה- 25
דף הפייסבוק של הרשות לפיתוח הגליל – שמלווה את הפסטיבל
אינסטרגם של הרשות לפיתוח הגליל
כתבות נוספות הקשורות לאזור:
עם עוד לא הצטרפתם לקהילה בפייסבוק זה הזמן
– שיעמום הוא בחירה – חוויות לשעות הפנאי –
בקבוצה תוכלו להתעדכן באופן יום יומי באירועים ברחבי הארץ,
בפעילויות שלא תמצאו בשום מקום אחר, במשחקי קופסא עדכניים ובכל מה שהופך את החיים למעניינים.