פקיעין – אנחנו מטפסים למעלה עם שרשרת המכוניות והנוף המרהיב קורץ לנו לאורך כל הדרך, כשעוד פיסה ממנו נחשפת.
כפר פקיעין יושב בגובה 650 מטרים, משתפל על שוליו של הר מירון,
עם סימטאות צרות שמגלות היסטוריה, תרבות, קולינריה, מסורת ולעומתה חדשנות.
את הבוקר אנחנו פותחים בפגישה עם ראלב ח'יר, מנהל מחלקת התיירות מטעם מועצת פקיעין עם ותק של 30 שנים,
שמלווה את הסיור שלנו, כשהמטרה לגלות את המקומות המיוחדים והפחות מוכרים בכפר פקיעין.
את הרכב אנחנו מחנים ליד עסל אלנור, אנחנו נתחיל את הסיור עם תצפית מרהיבה על הנוף,
מהמרפסת של עסל אלנור, וממנה נרד כלפי מטה בסימטאות הצרות של הכפר.
אין לכם זמן לקרוא את הכתבה, מזמינה אתכם לנעוץ את התמונה בפינטרסט שלכם כך תוכלו לחזור אליה תמיד
עסל אלנור – תחילת הטיול – פקיעין
למטה בעמק, היה חם, פה במרפסת של רסאן סלאח, הבעלים של עסל אלנור, רוח נעימה מנשבת.
אנחנו מקבלים סקירה קצרה תוך כדי תצפית על פקיעין מראלב ח'יר, ונכנסים לפינה המתוקה של רסאן – עסל אלנור.
רסאן סלאח, רק בן 35. זהו פרט מאוד חשוב, מפני שלמרות גילו,
עומד מולנו אדם שופע ידע בכל מה שקשור לדבורים, ואחד המומחים בארץ בתחום זה.
את לימוד התחום הוא התחיל במכללת תל חי, שהיום הוא מרצה ומנחה בקורסים שם.
במרכז המבקרים עסל אלנור, תקבלו הרצאה על גידול דבורים והפקת הדבש,
אורך חייה של הדבורה, איך הדבורה אוספת דבש ואף תוכלו להשתתף בקורס גידול דבורים בבית כתחביב.
וכשנכנסים לחנות, תקבלו הרצאה שלמה על סוגי הדבש, אותם רודה רסאן מכוורות בגידולו.
לכל סוג דבש יש יתרונות ויכולת לטפל במחלות שונות של הגוף.
בואו נדבר תכלס
אצל רסאן תוכלו למצוא משחק ניווט ברחבי כפר פקיעין שעורך כשעה וחצי.
משחק הניווט פותח על ידי בית זינאתי, בית למורשת יהודי פקיעין, יוביל אתכם לכל התחנות החשבות בכפר.
המשחק יסתיים בביקור מרגש, בבית הכנסת העתיק, הפתוח למבקרים ובמרכז המבקרים "בית זינאתי" המרשים.
במרכז מבקרים עשרות אלפי מבקרים מדי שנה המעידים על הביקור המעצים והמרגש.
טלפון להזמנות וברורים נוספים – 04-9997197
דף הפייסבוק של עסל אלנור – לחצו כאן
כתובת: פקיען לפי השילוט, בוויז עסל אלנור
פתוח תמיד בהזמנה מראש
טלפון להזמנות וברורים נוספים: 050-210-8418
מעבר לכביש, מול החנות של רסאן, בתחילת הירידה למטה, יש מפה שמציינת את כל המקומות
החשובים בכפר ולצידה יש ירידה לכיוון מערת הרשב"י.
מערת הרשב"י – יהדות פקיעין
מערת רבי שמעון בר יוחאי, היא המערה שלפי המסורת הסתתר בה הרשב"י ובנו אלעזר במשך 13 שנים.
במערה זו חיברו שניהם את ספר הזוהר.
ליד המערה גדל עץ חרוב ענק, ומתחתיו נמצא מעיין, שלפי המסורת היהודית,
עץ זה צמח וגדל בדרך נס עבור הרשב"י ובנו ושניהם ניזונו ממנו בעת שהותם במערה ושתו את מי המעיין.
סיור בסימטאות פקיעין
הבתים המיוחדים, הסימטאות הצרות, האנשים החביבים, הכנסת האורחים שתקבלו בכל מקום, זהו סימן ההכר של הכפר פקיעין.
ממערת הרשב"י ירדנו למטה במדרגות המתפצלות בין הסימטאות לכיוון מרכז העיר.
עין אל בלד ומסלול טיול "שביל הבנים"
פקיעין יושבת על מספר מעיינות קטנים הנובעים כל השנה. שמו הערבי של הכפר – בוקיעה, נגזר מהמילה בוקעה – מקור מים קטן, בקיעת מי מעיין.
מעיין עין אל בלד – מעיין הכפר, נמצא ממש במרכז הכפר, ובעבר היה מספק את צריכת המים המקומית.
המעיין הוא מעיין "חצר פנימית" של הכפר, ומסביבו הרבה מסעדות.
מן המעיין יוצא מסלול הנקרא "שביל הבנים" – לזכרם של בני העדה הדרוזת שנפלו במערכות ישראל.
מרכז המבקרים של ספאא – סמטאות פקיעין
מרכז המבקרים של ספאא, יושב במבנה עתיק בסימטאות פקיעין.
ספאא, אישה מיוחדת במינה, יזמית, אשר במהלך השנים קידמה והובילה שינוי,
כשהיא פורצת דרך למען נשים במגזר הדרוזי תוך שמירה על המורשת והתרבות המיוחדים של הדרוזים.
במרכז המבקרים – ספאא תיירות, יזמות ואומנות, אתם מוזמנים לשמוע על סיפור חייה,
להנות מהאירוח המקסים שלה, ולהתנסות במגוון הסדנאות יצירה ועיצוב חווייתיות וייחודיות שהיא עושה.
במרכז המבקרים שלה מציעה ספאא מגוון סדנאות:
– סדנאות סבון ריח בעיצובים ייחודיים
– סדנא להכנת נרות ריחניים
– סדנת עיצוב פרחים ממשי
– סדנת שזירת פרחים
– עיצוב מגשי פירות
– סדנה לחביצת גבינה דרוזית
– סדנת פיסולי ידיים בפימו וסדנאות פימו.
בואו נדבר תכלס
דף הפייסבוק של ספאא – לחצו כאן
טלפון להרשמה וברורים נוספים: 0525557067
מטבח השביל – מסעדה דרוזית אותנטית
בצל סוכת הגפנים, בסמוך לשביל המוביל לבית הכנסת העתיק שבפקיעין, נמצאת מסעדת "מטבח השביל".
זו מסעדה ביתית שמוגש בה אוכל דרוזי אותנטי.
אמירה האייל עמאר, הם בעל המסעדה, יקבלו אתכם עם חיוך ובנדיבות אופינית לכל תושבי פקיעין.
האייל אחראי על האירוח ואמירה על האוכל.
כשאנחנו נכנסים, שולחן מטבחה של אמירה, מלא בעלי גפן טריים.
אני מלממלת מתחת לשפם, שאני מאוד אשמח ללמוד להכין עלי גפן ממולאים.
תוך שניות ספורות, מתייצבת אמירה עם סיר אורז מתובל (הבטחתי לאמירה לא לגלות את סוד התיבול, תצטרכו לנסוע לסדנא אצלה),
ואנחנו מתחילות לגלגל ביחד את עלי הגפן, על כל אחד שאני מגלגלת, אמירה מגלגלת 20.
התפריט במסעדה מגוון מאוד, ומוגש בנדיבות רבה.
תמצאו שם עשרה סוגי סלטים, מנסף כבש או עגל, מג'דרה (שלקחתי גם הביתה מרוב שהיא מעולה),
עלי גפן ממולאים (כמובן), סנייה, קובה וקבב ביתי.
גמד הבית נהנה משניצל וצ'יפס (יום אחד אולי נצליח לשכנע אותו לטעום דברים אחרים).
בואו נדבר תכלס
כתובת – מטבח השביל פקיעין
פתוח כל יום בהזמנה מראש – 077-9975410
סבתא ג'מילה – מוצרי קוסמטיקה מן הטבע
אין ביקור בפקיעין בלי ביקור במפעל חייה של סבתא ג'מילה.
כילדה קטנה, ליוותה ג'מילה את סבתא, בשדות שמסביב לכפר פקיעין.
תוך כדי הטיולים, הייתה הסבתא מלמדת את הקטנה על כל צמחי המרפא בסביבה.
כמו כן, סבתא של ג'מילה הייתה המרפאה של כפר, והכירה את יתרונותיו של כל צמח וצמח לריפוי.
כשגדלה פיתחה ג'מילה, קו מוצרי קוסמטיקה המבבוססים על הידע שאותו קיבלה מסבתה.
בשנת 1995 היא יצרה את מוצר הדגל שלה, סבון משמן זית טהור, עם שילובים שונים של שמן אתרי.
המוצרים מכילים מיצוי השמנים של צמחי הבר.
כיום מכילים המוצרים מעל ל – 15 מיצויים של צמחי בר.
הגאווה הגדולה של סבתא ג'מילה, היא לראות את בני המשפחה שלה מצטרפים למפעל חייה.
בנוסף, בחנות, תפגשו את הנכדה שלה, שתיקח אתכם לסיור מאחורי הקלעים של הפקת המוצרים של סבתא ג'מילה.
זהו רק חדר הדגמה קטן, לתהליך הגדול שקורה במפעל ייצור בתפן.
המפעל בתפן הוקם בשנת 2005 כשהמותג ג'מילה סיקרט, הפך להיות מותג בינלואמי הנמכר בהרבה ארצות, וזכה בהרבה פרסים.
בואו נדבר תכלס
אתר הבית של ג'מילה סיקרט – לחצו כאן
דף הפייסבוק של ג'מילה סיקרט – לחצו כאן
דף האינסטגרם – לחצו כאן
טלפון להזמנות וברורים נוספים – 04-9974435
שעות פעילות מרכז המבקרים:
פתוח כל ימי השבוע
שעון חורף : בין השעות 08:30 – 17:00
שעון קיץ: בין השעות 09:00 – 18:00
קונדטוריית וממתקי יוסף
את סיום היום, חייבים לעשות עם משהו מתוק, כי אי אפשר להיות בפקיעין בלי משהו מתוק ועם כוס קפה טובה.
אם אני רואה את המקומיים נכנסים לחנות, אני יודעת שפה נמצא הטוב ביותר, וכך הוא בקונדטורית וממתקי יוסף.
מידי שעה יוצאת כאן כנאפה טרייה וחמה, שמיד עוברת לידי אחד המזמנים בכפר.
יוסף, בחור צעיר, שהחליט לעזוב את העסק של המשפחתה ולפתוח קונדטוריה מקומית מאוד מצליחה.
במקום הוא מכין במו ידיו את כל המטעמים של הדרוזים.
הגענו אל יוסף, כדי ללמוד איך להכין כנאפה, שזה החלום של גמד הבית.
גמד הבית שם ככפות, ובליווי יוסף הכינו לנו יחד את הכנאפה.
בואו נדבר תכלס
כתובת: הרחוב הראשי הכניסה לפקיעין
לדף הפייסבוק של ממתקי יוסף – לחצו כאן
טלפון להזמנות וברורים נוספים: 054-739-5367
שעות פתיחה:
יום ראשון- שבת: 9:00 – 21:00
אביב בכפרים – כפר בקרתם
חג אביב מהנה ופורח במיוחד באזור הגליל.
7-8.4.23 14-15.4.23
תיירני כפר פקיעין מזמינים אתכם לשני סופי שבוע ארוכים של חגיגות ואירועי פתיחת האביב, מסביב למעיין הכפר.
בתוכנית ריקודי דבקה, דיוואן ערבי, מוזיקה מקומית, נגינת עוד, חליל ודרבוקה.
לאורך כל הסופ"ש יהיו המסעדות ובתי המארחים פתוחים לארוחות וקולינריה מקומית משובחת.
גלריות אומנות יארחו אמנים מקומיים.
במהלך הפסטיבל, יהנו המבקרים מפעילויות שונות לכל המשפחה, סיורים מודרכים עם מורי דרך מקומיים,
בתים מארחים.
הפעילויות הן ללא תשלום אך מותנות ברישום מראש באתר
https://kfar.galilgov.co.il/